work day

Idag har jag följt med Karla på hennes jobb. Vi har gjort lite olika ärenden och det har varit riktigt kul faktiskt! Nu har jag precis skypat med folk från Sverige och det gör att jag ändå längtar hem till att få krama om de igen. Det är en månad kvar nu. Jag anländer i Sverige den 30e april. Det är många som har frågat det så nu vet ni!

Helgen kommer nog bli ganska busy och det börjar redan ikväll med en konsert en bit ifrån där vi bor. I´m looking forward to it.

Love

movie time

Ikväll har jag varit på bio med Johanna. Det kostade oss 14 ynka kronor var. Lite skillnad mot Sveriges 100 kronor. Jag berättade för de på jobbet idag hur mycket det kostade i Sverige och de tyckte att det var helt sjukt. Det tycker jag nu också efter att fått lite mer perspektiv på det hela. Och andra sidan så är bio ungefär det enda som är billigare här än i Sverige. Jag får se till att gå mycket på bio de sista veckorna jag ska spendera här helt enkelt.

Vi såg i alla fall på Black Swan och den var bra faktiskt. Det enda jobbiga med filmer över huvudtaget är att jag lever mig in så mycket i filmer så när det är jobbigt på filmen så får jag tanken att mitt liv också är jobbigt. Lite tungt men jag jobbar på att sluta tänka så. haha.


world´s greatest

Barnen är så fina, så söta, så bra.
Jag fattar inte hur jag ska kunna lämna de.

Idag när jag var lite uppgiven över att internet inte fungerade (i-landsproblem, i know) när jag skulle skypa så sa jag till Mattias att jag behövde en kram. Och vad gör inte världens bästa unge?! Jo han kravlar sig upp och ger mig en stoooor kram.

Det är äkta kärlek!


En random bild på Mattias när han en dag tyckte att en väska var den perfekta mössan.


i feel more shore now than i´ve ever done before

Idag har vi äntligen fått internet fixat så nu behöver jag inte längre vara utan. Det var i fredags det dog och då fick vi först informationen att det inte kunde bli lagat fören på måndag, men i lördags hoppade det igång igen och fungerade fram till söndag kväll då det dog igen. Sen har det fungerat lite från och till men idag kom det två killar och fixade det, lycka!

Dagen har bestått av skypning med fin vän och med mamma. Sen har jag varit ute och gått och efter det tagit en skön dusch. Nu får vi se vad resten av dagen bjuder på.


Isabellas outfit på sitt kalas på lördag.

Freja

gooood morning!!

God morgon Sverige!
Snart kommer Sverige vakna och samtidigt kommer jag gå och lägga mig. I och med att ni i Sverige har vridit fram klockan så innebär det en tidsskillnad på åtta timmar nu. Det kommer bli ännu lite svårare att skypa med folket där hemma.

Imorgon (idag) börjar en ny vecka. En vecka som kommer innebära skola, träning och KALAS för Isabella. Hon fyllde ju 6 år för ett par veckor sedan och på lördag ska vi ha ett stoort kalas för henne. 45 kidz är inbjudna+föräldrar (här är alltid föräldrarna inbjudna, fråga mig inte varför) så det kommer nog bli riktigt roligt. Isabella har beställt en tårta i form av Askungen och även Piñatan ska se ut som henne. Jag lovar att bilder kommer från det!

Hoppas att ni nu får en riktigt bra start på veckan.
Puss&Kram

söndag 27e mars



Jag är glad över livet. Jag är glad över att jag har en så fina familj och så fina vänner. Jag är glad över att min Costa Ricanska familj är så bra. Jag är glad helt enkelt.

Time will pass but memories won´t

grattis min fina pappa!

Idag fyller min älskade pappa år. Det finns mycket jag beundrar hos min pappa och jag är så otroligt glad över att jag har dig. Jag beundrar dig som person, så ambitiös och duktig på det du gör. När du ser ett problem försöker du alltid lösa det, du ställer upp för människor i din omgivning och är mer vältränad än många andra! Du är så fin på många olika sätt och jag känner verkligen att jag kommit dig närmare de senaste åren. Tack för allt du har gjort för mig!

MASSA KÄRLEK OCH ETT STORT GRATTIS!


condominio

De första timmarna igår spenderades som vanligt på skolan. Sedan blev det en lugn eftermiddag med lite shopping och så lagade jag och Magnus en extremt god paj på kvällen.

Idag har hela familjen varit på Isabellas och Mattias kusins kalas. Där fanns det tjurridning, korvstånd (ett riktigt som finns på vanliga gator typ fast nu var det på deras gård), sockervadd och såklart en piñata. Isabella hade jätteroligt tillsammans med alla barnen så det var en lyckad dag. Efter kalaset åkte vi till Katia (Karlas vän) och har nu spenderat eftermiddagen och kvällen där. Riktigt trevligt!





Freja

Maternal


Det är de här jag jobbar tillsammans med om dagarna. Hon till vänster heter Alejandra och hon i mitten heter Melissa.

Skolan är väldigt annorlunda här jämfört mot Sverige. De är mycket mer påverkade av religion än hemma. Här är alla skolor namnsatta efter ett helgon och man ber innan man äter. Sedan har man också olika traditioner som hör till landets religion som är Katolicism (stavning!?). Här om veckan t.ex. kom det präster till skolan och gjorde kors i allas pannor, det var en symbol för att man ska förbereda sig inför påsken.

Så det är väldigt annorlunda jämfört mot Sverige där religion inte alls har något mer med skolan att göra än själva relgionsundervisning.

Det känns roligt ändå att se hur skolorna fungerar här. Jag älskar att vara med barnen på dagis, de är så otroligt mysiga. Det kommer kännas grymt tråkigt att lämna de.

Freja

thursday

Idag var jag på skolan istället för igår eftersom tanken var att det skulle vara "Splash day" (ett litet, litet vattenland byggs upp inne på skolan) idag men den blev inställd. Efter skolan sov jag en stund för jag var helt död sedan åkte jag och hjälpte Magnus att måla en vägg. Ikväll har vi handlat och så har jag fixat med bilderna.

Imorgon är det heeeelg och jag börjar inse hur lite tid jag har kvar här nu. Om 3 veckor kommer mina älskade föräldrar och om 5 veckor landar jag i Sverige igen. Helt sjukt.

Btw, jag har fått ett nytt namn av Mattias som inte är allt för långt ifrån mitt original namn. Nu är det Anna som gäller. Woop woop!

Ta hand om er!
Kram Freja

bildbomb


En av stränderna inne i nationalparken. Looovely

Det var det här tvättbjörnsliknande djuret som kom och attackerade oss först.

Sedan kom det en flock med apor, då gav vi upp och gick till en annan strand. You never know what can happen when you are in Costa Rica.






Kvalitén är kass när man lägger upp bilder såhär men ni fattar ju ändå ungefär hur det såg ut.

Freja

oh happy day

GODA NYHETER!
Jag har hittat en sladd till min lilla kamera så nu kommer ni snart få se bilder från förra helgen!!



miércoles

Dagen har varit extremt lugn, precis det jag behövde. Jag sov först till 10 ungefär och sedan har jag skypat lite med folk hemifrån. Jag behövde verkligen den här dagen och jag har kommit fram till mycket. Det är så skönt att vara här, man får ett annat perspektiv och man får också tid att tänka på saker som inte hinns med och ofta glömms bort i Sverige. Resten av dagen ska jag mysa med barnen bara. De är bäst.

PUSS & KRAM
Freja

haziendo pozo azul

Ja, som sagt, igår var jag iväg på en dagstur ca 2 timmar härifrån. Bussen gick klockan sju ifrån ett hotell en bit härifrån, sedan åkte vi igenom regnskogen in till stället där stället låg. Vacker väg och det var roligt att se regnskogen på så nära håll. Sedan kom vi fram och då skulle vi direkt åka ut på första aktivitet som innebar Canopy. Då åker man i linor mellan träd som jag skrev tidigare. Jag var extremt nervös men sedan när jag väl börjat så var det otroligt härligt att hänga i luften.

Såhär ser det ut (inte egentagen bild, jag har fortfarande ingen sladd)

Sedan när vi varit ute på Canopyn i två timmar ungefär kom vi tillbaka till anläggningen och då var det bara att byta om inför forsränningen. Den var gryyyyym, jag älskade det verkligen. Man blev ganska snabbt genomblöt men det gjorde inte så mycket för det var ganska varmt. Höjden av lycka var när vi fick möjlighet att hoppa ifrån en klippa, ca 5 m upp i luften. Jag övertalade några av de andra att göra det och jag ångrar det inte en enda sekund. Så underbart!!

TOPPENDAG säger jag bara.
Freja

awesome day!!!

Dagen har varit heeeelt outstanding, nu ska jag däcka i sängen efter alldeles för lite sömn de senaste nätterna. Som jag längtar efter sovmorgonen imorgon.

Förresten, jag blir så otroligt glad över era kommentarer. De värmer verkligen :)

KÄRLEK!

nervööös

Snabba förändringar, från att planen var att jag bara skulle träna och ta det lugnt imorgon så kommer jag nu istället åka på andra äventyr. Jag ska åka på forsränning och Canopy (man åker i linor mellan träd) över dagen. Bussen avgår kvart i sju så det blir en tidig morgon igen. Jag är liiite nervös men ändå väldigt laddad!




manuel antonio

Hola!

Jag är som sagt hemkommen ifrån stranden nu. Jag önskar att jag kunde visa maaasssor av bilder men nu är det så att jag glömde sladden till min kompaktkamera när jag åkte hit så det blir lite svårt att lägga in de. Jag ska höra med Magnus om han kan tänkas ha en sladd och då lovar jag att de kommer upp här så snabbt som möjligt!

På fredagen avgick iaf bussen ifrån San Josés busshållplats klockan 6, grymt tidigt. Vi kom fram till Quepos (en stad som ligger ca en kvart från Manuel Antonio) vid tiotiden och då sökte vi upp ett hostel på en gång. Första gången jag bodde på ett hostel och det var helt klart en ny upplevelse. Både jag och Johanna var ganska överens om att mannen (läs gubben) som ägde hostelet var konstig, en blandning mellan mysig och speciell.
Sedan drog vi oss till stranden ganska snabbt och spenderade resten av dagen där. På kvällen lagade vi mat och så satt vi och pratade ute på gatan. Riktigt mysigt!

Lördagen innebar ett besök i Manuel Antonios nationalpark, så vacker! Vi lade oss först på en strand och blev ganska snart besökta av tvättbjörnsliknande djur (kommer inte ihåg vad de egentligen heter på spanska) och 10-15 apor. Det var helt galet så jag och Johanna bestämde oss för att gå runt och kolla i resten av parken. Jag hoppas verkligen att jag kan visa bilder därifrån, det är något alla borde se!

Efter våran promenad tänkte vi ta det lite lugnt vid en av stränderna inne i nationalparken men då attackerade tidvattnet och sköljde över Johannas kläder. Hon hann iaf rädda kameran och andra viktiga saker. Så den lugna stunden slutade istället med att vi lämnade parken. Även denna kväll spenderades i två stolar ute på gatan, så skönt och varmt.

Söndagen innebar hemfärd men vi hann med stranden några timmar iaf.

Även om helgen var bra på många sätt och vis så kändes det otroligt skönt att komma hem till San José igen och krama om min Costa Ricanska familj.

Hoppas att ni får en riktigt trevlig vecka!
Kram Freja

plaaayan

Nu är jag hemma igen efter en helg tillsammans med Johanna vid Manuel Antonio. Det har varit en riktigt bra helg med mycket sol och bad. Jag berättar mer imorgon och så hoppas jag att jag kan lägga in bilderna på datorn också så ni får se lite vad jag såg.

Nu ska jag sova!

Freja

torsdag, 17.11

Det är redan torsdag, helt sjukt. Förmiddagen har spenderats på gymmet, såå skönt. I eftermiddag har jag varit och handlat med Karla och sen har inte hänt så mycket mer. Jag försöker mest komma på vad jag ska packa till playan imorgon.

Igår var jag först på dagiset till tolv sedan gick jag hem för att lite senare åka buss in till downtown San José igen för att träffa Johanna. Vi fixade ett telefonkort till mig så nu har jag äntligen möjlighet att ringa och smsa här. Sedan köpte vi bussbiljetter inför morgondagens resa till Manuel Antonio. Vi ska bo i Quepos (antar att det kanske inte säger er så mycket) som ligger en liten bit ifrån själva naturreservatet Manuel Antonio men det ska gå bussar där emellan. Bussbiljetten kostade ca 35 kr, billigt för en 4-5 timmars bussresa. Vart vi bor fixar vi när vi kommer fram.


Manuel Antonio

Det är lite det här jag förväntar mig

Så imorgon drar jag till stranden med Johanna!
Ha det bäst så hörs vi på måndag,

Kram



i would be nothing without you

Jag har så fruktansvärt fina vänner. Tack för att ni är ni.
Jag längtar till jag får träffa er igen!

i will be your guardian
when all is crumbling



1 månad i Costa Rica

Just deeet. Jag firar en månad i Costa Rica idag!
Helt sjukt vad tiden går fort.

Sov gott!

food

Julie undrar vad matkulturen innebär här.
Till frukost vet ni ju redan vad man äter så det tar jag inte igen.


Jag hittade iaf en bild på hur Gallo Pinto ser ut!

Här där jag bor lagas lunchen av en äkta Costa Rican så jag utgår ifrån att jag får den mat många andra äter här, äkta hemlagat liksom. Idag t.ex. fick vi Chalupas som är majstortillas (inte vete som våra består av) med bönor, kyckling och sallad. Majstortillasen steks först i olja. Riktigt gott men inte det nyttigaste heller! Över huvudtaget används det mycket olja i maten.
Tortilla Español är en vanlig maträtt också som egentligen är som en potatispannkaka med ägg.

Maten här kryddas inte så mycket, man använder sig istället av kryddor från råvaror. Så som lök och chili paprika. De kryddor som används är i stort sett koriander (inte min favoritkrydda tyvärr) och så lite salt. Peppar används inte alls egentligen. Det som också skiljer sig från Sverige är att potatis används mer som en grönsak här, så nu blir jag inte längre förvånad när köttfärssåsen innehåller kokt potatis och så ris till det.

En Costa Rican basföda är egentligen ris, bönor och kyckling så det blir mycket sånt. Gott men liiite tråkigt i längden.

På kvällarna lagar oftast vi mat vilket innebär att det kan bli lite vad som helst :) Svenskt, thailändskt eller självklart Costa Ricanskt.

Jag gillar den maten jag har ätit här, det är inget jag egentligen inte gillat.
Även fast det är så, så saknar jag svensk mat. Myycket.

Något mer du/ni vill veta om just maten? :)
PUSS&KRAM

bilder från Isabellas födelsedag

Bilder på begäran av min kära vän Linda Svedin!


Isa fyllde 6 år och vi gjorde girlanger för att sätta upp i taket.



Resultatet! (dååålig bild men ni fattar ändå grejen, är det kalas så är det)

ISA 6 ÅR!! Tillsammans med världens godaste chokladtårta.

Isas största dröm, trycka huvudet i tårta. Her wish came true!

Söööt.



beauty salon

Idag har jag varit en salong där jag har fixat mina naglar. Värsta fyndet här om man jämför med i Sverige. Endast 8000 Colones (monopolpengar, i know) vilket innebär strax över 100 kronor. I Sverige skulle samma sak kosta mellan 400 och 500 kronor. Nu har jag precis ätit lunch och tagit en dusch. Planen var egentligen att åka och träna imorse för jag har äntligen blivit fri från halsont och snuva men det får bli imorgon eller på torsdag istället.

Imorse när jag vaknade och skulle gå upp och äta frukost kom Mattias direkt springades till mig och kramade om mig. Åhhh vad han är söt.

Ha det så bra!
FREJA

monday

Mot skolan och jag är tröttare än aldrig förr!

11-03-14

Eftermiddagen har spenderats hos Karlas mormor tillsammans med lite släkt. Barnens moster hade lagat mat (1 av 5 gånger som hon lagar mat om året) tills oss alla, det var supergott och trevligt sällskap i övrigt. Alla är verkligen så gulliga här. Ikväll träffade jag Johanna igen och vi pratade och fikade, väldigt trevligt! Vi planerar att åka till Manuel Antonio nästa helg, en av de finaste stränderna här i Costa Rica.

Eftersom de flesta stränderna här består av aska från vulkanerna så blir stränderna ganska mörka men Manuel Antonios stränder är utlovat att vara ganska vita. Så det ser jag fram emot!

Imorgon blir det jobb igen!
Freja

kommentar

Svar på fråga från Anita:
Frukost:
Den nationella frukosten här innebär Gallo Pinto med ägg. Gallo Pinto består av ris och bönor tillsammans med lite lök och paprika. Riktigt gott faktiskt! Betydligt större frukost än vad jag är van vid från Sverige. Självklart äts det yoghurt och smörgåsar också men Gallo Pinto är det vanligaste för Costa Ricaner att äta.

Om jag har kontakt med några ungdomar från Costa Rica:

På skolan som jag är på jobbar det två andra tjejer som är 23 och 25, de är båda födda här i Costa Rica och jag ska ut och äta lunch med de antagligen nästa vecka.

Hoppas att du fått svar på några av dina frågor, det är bara att fråga igen om jag missat något!
Kram

zoo

Två dagar har passerat och de har bjudit på födelsedagskalas för en klasskompis till Isabella, fredagsmys och idag har vi besökt en park med massor av saker att se. Det fanns leguaner, spindlar, ormar, superfina fjärilar, alligatorer, sköldpaddor m.m. Lite allt möjligt och det tog ganska lång tid att gå igenom parken. Bra sätt för barnen att lära sig lite om djur. Jag trivs så bra här, jag gillar det här livet, väldigt glassigt. Jag tror jag behöver det här. För att hinna ikapp livet lite och gå ner i varv.

Nu hoppas jag att ni får en riktigt fin söndag!
Freja

isa 6 años!

Idag har Isabellas födelsedag firats heeela dagen. Det började med frukost på säng i morse och sen i eftermiddag har vi fixat massa pynt till vardagsrummet. Ikväll har vi ätit pizza på begäran av födelsedagsbarnet och sen självklart tårta efter det.

Karla, jag och Mattias åkte iväg idag till en turistbyrå här i San José för att planera lite inför att mina föräldrar ska komma hit. Det kommer nog bli awesome.

Puss&Kram


visit in downtown san josé

Idag träffade jag en av de svenskarna som är här just nu. Hon heter också Johanna och kommer från Luleå (vadå liten värld - för er som inte vet det är jag född i Luleå och bodde där till jag var 3 år). Vi träffades i downtown San José och gick runt på stan en stund. När jag sen skulle åka hem så skulle jag åka buss själv för första gången här.

Först var jag helt lugn och sa hejdå till Johanna men sen kom problemen. Det tog mig 30 minuter att hitta rätt buss och ganska hög puls på det. Mycket folk och jag som ensam svensk ska försöka hitta rätt buss när det finns hur många busshållplatser som helst att välja på och så ofantligt många bussar.
Min gick från en bakgata så från början var jag inte ens på rätt väg, lyckan var ändå gjord när jag kom på rätt buss.

Imorgon ska Isabellas 6 årsdag firas, det börjar med frukost på sängen imorgon bitti halv sju. Sen ska jag vara barnvakt åt Mattias fram till lunch. 

Take care!
Freja

answer

Ia om Är det något ni vill veta om mitt liv här?:
hmm jag vill veta hur vädret är? finns det några goda glassar? lär sig barnen nå svenska? såg på bilderna på vulkanen hur fint det är där :) hoppas du lever livet och har roligt! saknar dig <3


- Vädret är super, iaf om man jämför med Sverige. Det är nästan alltid 20-25+. Det har regnat 2,5 dag under tiden jag varit här men det har handlat mest om snabba duggregn. Ganska skönt så att luften blir lite friskare.
- Det finns goda glassar, det jag testat har varit bra. En sandwich smakar i stort sett samma som i Sverige och så en jordgubbsisglass.
- Jag pratar svenska med barnen varje dag. Isabella har säkert lärt sig några nya ord men vi jobbar på det. Vi har en svenskabok som vi faktiskt idag jobbade i för första gången. Mattias har inte börjat prata än, mer än några få ord. Han förstår däremot nästan allting så språket än nog påväg.
Jag lovar, jag lever livet ;) miss you to!

Svar på en fråga

3 bästa sakerna med att vara här:

3. Nytt land, roligt att se något annat än Sverige och att dessutom uppleva hur en "riktig" Costa Rican lever. Det är en helt ny kultur som jag gillar starkt.

2. Familjen, de är verkligen så underbara, så fantastiska. Jag vet inte vad jag skulle göra utan de här.

1. Det bästa mina vänner med att vara här är att jag slipper mycket av de problem som ibland finns hemma i Sverige. En del av de följer ju självklart med hit men jag känner mig väldigt avslappnad här. Jag behöver inte tänka lika mycket. Och det jag tänker på är saker som gör att jag vet mer hur jag själv fungerar. Det känns fruktansvärt skönt. Det känns som att jag får reda på mer saker om mig själv ju längre tiden går och jag har ju ett tag kvar så då borde jag veta en hel del när jag kommer hem.

Kärlek till er där hemma!
Jag saknar er.

picture update


coooows

Den officiella vulkanen, antar att det inte riktigt är som ni tänkt er. Men den är fullt aktiv!

vulkanen once again

Det kanske inte kommer fram så bra på bild men det var helt crazy vackert. Det här är lagunen!

Utsikten påvägen hem.

Freja

Poás

Braaa dag. Karla var ledig idag vilket gjorde att vi kunde hitta på något roligt. Vi har besökt en vulkan ca 2 timmar härifrån som heter Poás. Det var helt underbart att komma ifrån stan lite och vägen dit var supervacker. Vid vulkanen fanns det en lagun också som vi gick upp till, så fint! Det hela avslutades med en lunch på ett ställe som serverar (enligt mig) Costa Ricas bästa smörgåsar. Helt seriöst. Lunchen var så fruktansvärt god.

Igår var jag som vanligt på skolan och sedan åkte Karla, jag och barnen till Karlas syster och lekte i en park.

Bilder kommer från dagen!

sunny sunday

Söndagen har passerat och jag har blivit lite solbränd, wohoo! Vi har spenderat eftermiddagen i en park inte så långt ifrån där vi bor och det har varit lovely. Grillat hamburgare, pratat och lekt. Typiskt fin söndag.

Ikväll har jag och Magnus grillat kyckling och hade rotgrönsaker med sås till det. Sjukligt gott.
Btw, så mycket skitmat och snacks som jag har ätit under mina tre veckor här äter inte jag under ett helt år. Imorgon ska jag försöka avsluta smekmånaden och skippa dålig mat under veckorna iaf. Man kan ju alltid försöka. Wish me luck!

Sov gott Costa Rica
God morgon Sverige

Är det något ni vill veta om mitt liv här?

Är det något ni vill veta om mitt liv här? Fråååga, för det är svårt att veta vad som är intresseant!

Freja

piñaaata

Dagen har bestått av promenad, kalas och middag. Mattias var bjuden på ett kalas från en tjej som går på samma dagis som han. Det var definitivt det sjukaste kalaset jag varit med om, det var inte precis som Sveriges där man får lite fika och så kanske man leker någon lek. Höjdpunkten på de är väl kanske godispåsen i slutet.

På det här kalaset var alla föräldrar med och kalaset tog plats i en lokal som hade massor av uppblåsta rutschbanor (hur skriver man? det var iaf som våra hoppborgar fast rutschbanor), klättervägg, nästan som rum med saker som småtjejer älskar (halsband, glittriga sjalar, you name it) och ansiktsmålning. Föräldrarna satt vid bord under tiden och fick små appetisers att äta. Sedan kom det pizza. Magnus trodde att det kunde kosta omkring 5-8000 kronor och en Costa Ricans medellön i månaden är ungefär 5000 kronor. Hur sjukt är inte det då? En månadslön till barnets kalas, woho! Nu tror jag inte att just de här föräldrarna tjänade det, men ändå.

Det hela slutade med att födelsedagsbarnet skulle slå sönder en Piñata i form av Askungen. Alla barnen wen´t nuts och sprang runt och samlade på sig så mycket som möjligt. Utom Mattias som istället för att plocka godis till sig själv gick och gav alla de andra barnen. How cute?

Jag hoppas att ni förstod lite av vad det innebar, lite svårt att förklara..
Fråga annars!

Puss&Kram




no inspiration

Måndag och jag har egentligen inte någon inspiration att skriva ett blogginlägg. Jag har i alla fall varit på skolan och sedan blev lunchen inställd pågrund av familjeproblem för en av de. Så har min dag sett ut. Det kommer snart komma upp ett inlägg om skillnader mellan Costa Rica och Sverige. Kolla in senare vettja!

13.50 vs 20.50

Träning stod egentligen på schemat men när jag vaknade hade jag både ont i halsen och huvudet kändes tjockt så jag ville inte riskera något. Vi får se om jag kan träna senare i veckan istället. Jag har som vanligt lekt med Mattias, idag stod det bland annat kurragömma på schemat. Det hela slutade med att Mattias visade vart jag skulle gömma mig, det kanske blir lättast så. Snart kommer Isabella hem och då ska Karla, jag och barnen åka till Karlas kompis Katia. Sounds good!

Freeeeja


Sverige, sverige älskade land

Det är så stora skillnader mellan Sverige och Costa Rica. Vi fattar inte hur bra vi har det i Sverige. Jag har börjat fatta och jag hoppas att jag när jag kommer hem uppskattar allt mycket mer än vad jag gjort tidigare. Mer om det här senare. Nu - sängen.

Ciao!


voluntarias en Costa Rica

Dagen har bestått av:
Nursery 7-12.15
Hjälpa Magnus på jobbet 13.30-15
Åka till stan med Karla 16-18

Det bästa med dagen är att när jag och Karla var inne på stan så åkte vi till ett institut som tar emot volontärer. Där visade det sig finns 3 andra svenskar som är här just nu också, hur nice? 

På institutet undrade de också om jag skulle vilja lära ut svenska här. För tydligen har de svenska kurser för Costa Ricaner. Ganska sjukt men det låter inte helt fel. Jag skulle dessutom tjäna lite pengar på det, aldrig fel! Inget är bestämt än så vi får se hur allt blir.

Freja

vaccination

Under eftermiddagen har jag och Karla varit med barnen till doktorn för en 2-årskontroll och en 6-årskontroll. Båda fick varsin spruta men de var så duktiga. Sedan åkte jag och barnen tillsammans med deras mormor till en annan Club som hon är medlem i och har ätit och lekt där.

Dagen har också inneburit chattning med bror och Frida och så skypade jag med både mamma, pappa och Isabell. Det kändes bra att få prata av sig lite med de alla fem. Ni betyder så mycket.

Jag är så otroligt glad över att få vara här!
Freja

training

Nu har jag precis kommit hem från gymmet, skönt att träna lite. Nu väntar snart lunch och så en välbehövlig dusch efter det. Igår tog jag och Karla kontakt med två svenskar som jobbar här i Costa Rica, en som jobbar med Kooperation Utan Gränser och så en familj som har ett företag som arrangerar turistaktiviteter. Vi skulle höras mer med de båda senare i veckan, det känns kul, då kanske jag kan hitta några nice människor att hänga med.


Bild från när Isa fick ansiktsmålning på ett café i söndags.


Fred och Kärlek!

update!

Uppdatering om vad som hänt de senaste dagarna kommer imorgon, nu måste jag sova!

Puss&Kram


lalaaa

Det är minst sagt mycket nytt som händer i detta liv förhållande till det jag har på andra sidan Atlanten. I lördags var det som sagt Mattias födelsedag och det firades först med lunch på Pizza Hut med tillhörande sång från personalen (definitivt inte den bästa sången jag hört) för att sedan åka till en Club ca 30 minuter härifrån och träffa farmor, farfar, Karlas pappa, farbror och kusiner. Här finns det nästan inga public tennisbanor, bowlingbanor eller simhallar utan man måste vara medlem i en Club för att kunna ha tillgång till sådant. Clubbarna är väldigt olika, vissa är mer exklusiva än andra.

Det går inte riktigt att beskriva vad det här livet innebär jämfört mot mitt liv i Sverige. Det är verkligen en helt ny kultur som är rolig att se. Costa Rica är ett väldigt vackert land och de människor jag träffat är väldigt vänliga. Baksidan är ändå att det är ett land som är väldigt kriminellt men hitills har inte jag känt mig hotad i alla fall (peppar, peppar ta i trä). Det gäller att hålla ögonen öppna och vara på sin vakt. Alla, verkligen alla informerar mig om det. Att ta en spontan promenad är inget man gör här, pågrund av säkerhetsrisken och det är ju en stor skillnad ifrån Sverige där vi tar det som en självklarhet att kunna gå på gatorna.

Jag har det bra, även om det ibland känns som att tårarna bränner lite för hårt bakom ögonlocken. Magnus, Karla och barnen är verkligen så fantastiska. Jag har till och med fått ett namn av Mattias - it is - lala. Det lyser upp dagen, jag lovar. Fina stunder som att läsa godnattsaga för Isabella för att sedan ligga brevid henne till hon somnar, ha Mattias liggandes på en efter att han sovit middag och så de oändliga samtalen med Magnus och Karla, det är stunder jag verkligen uppskattar.

Freja



RSS 2.0